...to tě posílí...a co by to bylo za život, kdyby si člověk nemoh postěžovat :)

Anglický deník I.

7. 6. 2009 20:32

V Anglii je všechno obráceně než jinde v normální civilizaci. To ale asi víte, takže nemá cenu se zmiňovat o řízení, zásuvkách, mírách, vypínačích, obědu, měně a tak vůbec.

Třeba tady na kolejích St. Mark, kde momentálně bivakuju u svých spolužáků z ETF, mě rozčilujou zámky a vypínače. Jsou na druhou stranu, než jsem zvyklá...

A to počasí...to počasí...je tady plus mínus deset stupňů pořád celej rok, což ovšem Britům nebrání v tom, aby obměňovali svoji garderobu podle ročního období. A tak jdeme po ulici my tři Češi, rozumně navlečení a s deštníkem a s bundou a čepicí, a kolem nás choděj lidi v minisukních bez punčoch, svetřících s odhalenejma zádama nebo v kraťasech. Nevermind the weather.

V pátek večer, když jsem uschla, jsme měli takovou malou session se spolubydlícíma. Jsou to Italové a Asiatky. Nejvíc mě potěšil hovor a italským studentem práv. Měla jsem vůči němu trochu předsudky, jakože italskej katolík, propána, ten nebude ani vědět, co jsou to evangelíci, a bude na mě svolávaj papeže s celou švýcarskou gardou. Ovšem nekonalo se. Byl na něm vidět opravdovej zájem o věc, snaha pochopit a roztřídit, a nakonec jsme se shodli, že nám jde všem o to samý. Nehledě na to, že nepřijímá slepě všechno, co se mu předkládá k věření a o různých dogmatech pochyboval, ptal se, jak to máme my, a hlavně proč to tak máme, a jak jsme k tomu došli.

Což mi připomíná, že jsme dneska byli v kostele. Mezi destíkami církví a hnutí, co v Leeds maj, jsme zvolili United reformed church, což je tak asi nejpodobnější ČCE, jak mě Honzík a Jana informovali. Maj to tady ovšem neformálnější. Např. v tom, že když pan farář (alias minister) zvolal "Dobrý den!", všichni na něj zakřičeli na oplátku "Dobrý den i Vám!". Taky si všímaj každýho hosta (páč jich je tam pět a půl) a po kostele je kafe, čaj a digestivní sušenky spolu s rozhovorem. Víc důležitosti přikládaj chválám než kázání, ale možná to bylo tím, že jsem kázání moc nerozuměla. Farář je Skot, víte...

Cestou jsme minuli několik dalších kostelů (jako budov tady maj hodně, ovšem leckdy fungujou jinak, v jednom gotickým kostele jsou nějaký charoši, jinde dokonce noční klub! To už bylo moc i na mě...asi úmyslná provokace...na druhou stranu, oni fakt neví, co s těma budovama, takže je prodaj, když se dotyčnej zaručí, že je udrží v rozumným stavu).

V sobotu jsme se byly projít s Jankou po městě. V Leeds maj hlavně strašně moc obchodů. Taky secesní tržnici a spoustu pasáží s historickou hodnotou. My jsme zamířily do obchodu "New Look" (vím, zní to strašně), ale to hlavně proto, že tady mají oddělení nazvaný "tall", kde prodávaj zboží speciálně pro vysoký. Jsem nadšená, v Česku znám akorát oddělení pro tělnatý...no, každopádně, můj nákupní sen se stal skutečností, protože v tomhle oddělení měli spoustu kalhot, který mi všechny krásně padly. Vzlyk, fňuk, poprvý v životě jsem narazila na kalhoty, který mi jsou dost dlouhý samy o sobě, nemusím je prodlužovat, či si těch pět cm přimyslet. Takže jsem si jedny hnedka koupila, páč cena je srovnatelná s cenou kalhot v obchoďácích v ČR. Nemluvě o tom, že na ISIC dostanete 10% slevu...

Včera večer byla venku džungle. To je každej víkend. Angličani se podivně oblečou, vyjdou do ulic a vřískaj. Jako fakt. Ne že by na sebe volali nebo se smáli, oni prostě jenom ječí a řvou. Nechápu. Asi si léčí komplex z počasí.

Zítra se chystáme někam jet vlakem. Lístky jsou sice drahý, ale občas můžete najít fakt super slevu. Já jedu za 3,70 zpáteční. Moji spolužáci tady strašně cestujou. Letenky doIrska seženete často za libru. To už vás pak vyjde dráž autobus na letiště, kterej stojí dvě padesát...

Co ovšem nenesu moc dobře, je, že moji spolužáci nemaj žádnou tramvajenku a úplně všude chodí pěšky. Což spolu s místním počasím a mým nachlazením vytváří zajímavou kombinaci. Abych to zkrátila, smrkám, kašlu a prskám pořád stejně, páč místní klima a rychlá chůze mi nedovoluje se vyzdravit. Uvidíme druhou půlku výletu, kdy budu dlít v Riponu. Doufám, že Nicholas používá spíš svůj minicooper než pěškobus...:-)

Mějte se hezky, myslím na vás! (Aspoň na některý)

Zobrazeno 2085×

Komentáře

IFS

Pes: Elehere o tom samozřejmě věděla! To neznanená, že při setkání s tím nemohla být na... jistým způsobem znervózněna, uvědomíš-li si její dutiny! A co bychom jinak četli :)

Patrik Krupička (SirPesZ)

Taky už se těším na druhý díl :-).

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková